Central District house

The Central District House was designed and built by WC STUDIO. Located in Seattle’s Central District, a rapidly transforming neighborhood with an established arts community, the Central District house swaps the parking area on the ground floor with an artist live-work space.  This added additional monthly rental income to offset mortgage expenses.  The parking area was located at the rear of the property by way of an easement negotiated with the neighboring property.

The property commanded a beautiful view of the Olympic Mountains and the Seattle skyline but only from the top floor. This presented a challenge as typically the top floor is occupied by bedrooms and therefore would not get the appreciation it deserved. We decided to re-locate the living space to the top level with a deck overlooking the city.

The interior features polished concrete floors with radiant heating on all levels.  The upper floor living level roof is supported on glu-lam beams with a cedar vaulted ceiling and open loft plan.  A steel rolling ladder gains access to the writing loft, a perch above the living room.  The IKEA kitchen cabinets complement the industrial aesthetic with a stainless steel countertop and restaurant-grade sink faucet.


LESCHI HOUSE - LONG SECTION.jpg
LESCHI HOUSE - NORTH ELEVATION.jpg
LESCHI HOUSE - SITE PLAN.jpg
LESCHI HOUSE - TOP OF STAIR.jpg
LESCHI HOUSE - EXTERIOR PHOTO BACK ENTRY.jpg
LESCHI-HOUSE-EXPLODED-DIAGRAM.gif
LESCHI HOUSE - STREET-VIEW.jpg
LESCHI HOUSE - TOP FLOOR CEILING.jpg